Jahaaa, ze zijn er weer! Het witte (of groene) goud van de lente..
Wanneer te verkrijgen?
Het asperge seizoen loopt van april tot 24 juni.
Na 24 juni laten alle aspergetelers hun aspergeplanten op kracht komen, zodat er volgend jaar weer heerlijke asperges zijn.
Zijn asperges gezond?
Absoluut, ze bevatten vezels, vitaminen en mineralen.
Ze zijn ook heel laag aan caloriën, met hun 18kcal per 100g .
Ze zijn trouwens fantastische smaakmakers in alle gerechten zoals slaatjes, maar ook lekker als tussendoortje of in de soep.
Hoe moet je asperges bewaren?
Asperges zijn ongeveer 7 dagen houdbaar in de koelkast, je verpakt ze dan best in een vochtige (niet natte) keukenhanddoek.
Als je ze eerst schilt en blancheert, kan je ze ook gemakkelijk invriezen. Persoonlijk heb ik de textuur dan niet meer zo graag, maar zijn ze wel ideaal voor in de soep.
Hoe weet je of asperges vers zijn?
Wrijf de asperges voorzichtig over elkaar: je hoort dan een piepend geluidje. Hoe minder het piept, hoe minder vers ze zijn. Op voorverpakte asperges staat een houdbaarheidsdatum waar je je op kan richten.
Hoe maak je asperges klaar?
Schil de asperge met een dunschiller en zorg dat de harde schil volledig weg is. Snij de harde onderkanten er af. Breng water met een koffielepel zout aan de kook en voeg de asperges toe. Afhankelijk van de dikte, moeten ze ongeveer 8 minuten koken. Je kan er in prikken om te zien of ze gaar zijn.
Top tip: Door ze in weinig water te koken en niet overgaar te laten worden, blijven vitamines en smaak het beste behouden.
Clean eating
De aspergeschillen en harde uiteinden kan je gebruiken als basis voor een aspergesoep.
Mijn easy recept voor aspergesoep:
Vul een ketel met 2l water en zet op een matig vuur.
Schil 1 bussel asperges en breek de harde uiteinden af.
Doe de schillen bij het water, maar hou de verse asperges nog aan de kant.
Je kan de schillen ook invriezen, zodat je er nadien een soepje van kan trekken.
Als het water kookt, draai je het vuur heel zacht. Zo laat je de schillen nog een 15minuten trekken.
Laat de aspergebouillon even tot tegen het kookpunt komen en zet het vuur dan heel zacht. Laat de schillen nog een kwartiertje trekken.
Schil twee uien en snij in groffe stukken.
Snij de geschilde asperges in blokken en hou de topjes aan de kant.
Verwarm een lepel olie in een ketel.
Stoof de ui en de aspergestengels aan.
Zet een zeef boven de pot en giet het water erbij. Voeg twee groentenbouillonblokjes toe en laat een half uurtje zacht pruttelen.
Snij ondertussen de tupjes in de helft. Snij een grote handvol peterselie fijn.
Mix het geheel en voeg de topjes en peterselie toe. Laat nog een minuutje koken.
Scheutje melk dabei en smullen maar!! 😉
Comments are closed